Dom i ogród

Wegetariańskie szaszłyki z grilla

wegetariańskie szaszłyki z grilla

Grill często kojarzy się z ciężkim, wysokokalorycznym jedzeniem, po którym po prostu źle się czujemy. Dlatego dziś łamiemy stereotypy. Poznajcie przepis na wegetariańskie szaszłyki z grilla.W ich przygotowaniu pomoże nam eko mata do grillowania i pieczenia 🙂

Wegetariańskie szaszłyki z grilla 😍

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cukinie
  • ok 175 g sera owczego
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 limetka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • kilka gałązek świeżej kolendry.
  • sos tabasco – kilka kropel.
  • patyczki do szaszłyków
  • mata do grillowania i pieczenia

Do miseczki wlewamy sos sojowy, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, wodę, sos tabasco i wsypujemy mieloną paprykę, kminek oraz dodajemy zmiażdżony czosnek.

Bakłażana kroimy wzdłuż na ok 12 plastrów, cukinię kroimy w grube, skośne plastry, paprykę kroimy w 3 strąki i dzielimy na mniejsze części, ser owczy kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do niemetalowej miski, skrapiamy wcześniej przygotowaną zaprawą i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.

W między czasie grillujemy plastry bakłażana (ok 4min) i ser owczy (ok 2min), obracając je od czasu do czasu. Następnie zawijamy ser w plastry bakłażana.

Kiedy już pozostałe warzywa są gotowe otrząsamy je z nadmiaru zalewy i nabijamy na patyczki do szaszłyków – na przemian, wykorzystując także rulony bakłażanowo – serowe.

Gotowe szaszłyki kładziemy na macie i grillujemy ok 5 min.

Szaszłyki najlepiej smakują z dressingiem.

Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z limetki, drobno posiekana kolendra i przyprawy do smaku (np. pieprz, szczypta soli itp.)

Smacznego! 🙂